Wat is Synchronisatie Recht?
klik om te openen

Synchronisatie Recht is het recht dat verschuldigd is voor het synchroniseren van muziek bij beeld en/of geluid. Deze vergoeding wordt uitgedrukt in een bedrag per 30 seconden of een deel daarvan.

Wat zijn Mechanische Reproductie Rechten?
klik om te openen

Dit zijn de rechten die verschuldigd zijn voor het vervaardigen van kopieën van de productie, ten gunste van bijvoorbeeld de componist(en) van de gebruikte titels/ muziekwerk(en).

Wat zijn uitvoeringsrechten?
klik om te openen

Voor de openbaarmaking van muziek zijn uitvoeringsrechten verschuldigd. Bij openbaarmaking in Nederland zijn deze rechten verschuldigd aan Buma.

Moet ik een kopie van mijn cuesheet doorsturen naar Stemra?
klik om te openen

Nee, wanneer je gebruik maakt van CuesheetOnline.nl of Allmusic.nl hoef je geen kopie van de cuesheet aan Stemra door te sturen. Deze sites zorgen ervoor dat alle betrokkenen een kopie per e-mail ontvangen.

Welke uitgevers facturen zelf de Synchronisatie Rechten?
klik om te openen

Op dit moment factureren de volgende uitgevers het Synchronisatie recht zelf. All Music, AV Music, Dennis Music, Greenheart, Top Format/TRX Music, Imagem Production Music en Soundart Productions.

Factureren deze uitgevers ook het Mechanisch Reproductie Recht?
klik om te openen

Nee, aangezien deze uitgevers een contract hebben met Stemra betreffende het Mechanisch Reproductie Recht is het deze uitgevers niet toegestaan het Mechanisch Reproductie Recht te factureren. Voor de kopieën ( Mechanische Reproductie) ontvang je een factuur van Stemra.

Wat als ik nu muziek gebruik van meerdere uitgevers?
klik om te openen

Wanneer je muziek gebruikt van meerdere uitgevers kun je dit gewoon blijven opgeven via CuesheetOnline.nl of Allmusic.nl. Deze sites zullen ervoor zorgen dat de juiste partijen deze opgave zullen ontvangen. Daarna ontvang je via de betrokkene partijen een factuur.

Mogen jullie wel zelf factureren? Stemra is toch een monopolist?
klik om te openen

Nee, dat is een misvatting. Buma is een door de wet aangewezen monopolist voor het incasseren van de uitvoeringsrechten. Stemra is géén monopolist. Iedereen in Nederland mag zijn eigen mechanische rechten en/of synchronisatie rechten incasseren. Voor de mechanische rechten hebben de uitgevers een contract met Stemra vandaar dat je voor de kopieën nog van Stemra een factuur ontvangt.

Wat als Stemra nu toch een factuur stuurt voor de synchronisatie rechten?
klik om te openen

In het uitzonderlijke geval dat je zowel van Stemra als van één van bovenstaande uitgevers een factuur krijgt voor de synchronisatierechten vragen we je vriendelijk om de betreffende uitgever op de hoogte te brengen van het feit dat Stemra ten onrechte de synchronisatierechten van het repertoire van die uitgever factureert.

Waarom factureren jullie de synchronisatierechten nu zelf?
klik om te openen

De wereld om ons heen verandert in een razendsnel tempo. Dat vereist aanpassingen van zowel gebruikers van muziek als leveranciers. In het verleden duurde het te lang voordat Stemra een factuur stuurde voor onze synchronisatierechten. Dit leidde tot klachten bij gebruikers van de muziek én bij de componisten/uitgevers die vaak 6 tot 12 maanden op hun geld moesten wachten. Bovendien vonden wij dat de tariefstructuur die gehanteerd werd niet flexibel genoeg was. Na langdurig overleg is er besloten om de synchronisatierechten weer zelf te factureren.